Femeile pot face sport la menstruație?
Deși sportul în timpul menstruației poate fi ultimul lucru pe care a-i vrea să-l faci, sunt nenumărate motive pentru care este o idee bună.
Sportul îmbunătățește circulația sângelui în zona pelviană, ceea ce înseamnă mai puține dureri menstruale. De asemenea, îmbunătățește dispoziția generală, ca să poți face față mai bine la orice îți rezervă menstruația.
Mersul la sală în timpul unei menstruații dureroase poate fi prea mult, bineînțeles, dar există multe alte opțiuni. O plimbare lungă, înotul lejer sau câteva mișcări de yoga pot elimina disconfortul și te pot face să te simți mult mai bine. Într-un studiu pe atlete de top, deși aproape trei din patru au declarat că se simt mai rău chiar înainte de menstruație, 63% au afirmat că durerea scădea în timpul antrenamentului [1]. Exercițiile sau activitatea fizică te vor face, de asemenea, să te simți în general mai bine, întrucât sportul stimulează producția de endorfine din corp. Acești hormoni ai stării de bine nu doar ameliorează simptomele SPM, ci îți îmbunătățesc și somnul.
Sportul poate ajuta și la eliminarea senzației de balonare pe care o ai în timpul menstruației. Știai că nu e deloc neobișnuit pentru femei să rețină două până la cinci kilograme de apă în timpul menstruației [2]? La această senzație de balonare nu ajută deloc satisfacerea poftelor de mâncăruri nesănătoase, care sunt comune în perioada premenstruală. În afară de faptul că te poți simți nesigură pe tine și deloc în formă, prea multe alimente grase și bogate în zaharuri îți vor scădea și nivelul de energie și vor crea stări de indispoziție. Dar când transpiri - de ex. după un antrenament eficient - elimini apa din corp, ameliorând senzația de balonare. În plus, este favorizată starea de bine, ai mult mai multă energie și te simți 100% pozitivă în legătură cu propria persoană.
Știați că?
Te temi de scurgeri, deplasări ale absorbantului sau iritații? Nu e cazul. Când faci sport în timpul menstruației, folosește un absorbant cu super putere de absorbție, care se adaptează perfect formei corpului tău. Trebuie doar să faci duș și să îl schimbi, împreună cu lenjeria, ca să nu ai probleme cu mirosul neplăcut de menstruație.
Dacă suferi de menstruație extrem de abundentă (menoragie), e probabil mai indicat să sari peste ora de kickboxing când ai fluxul cel mai abundent. În schimb, încearcă să rămâi activă fizic plimbându-te alert sau mergând cu bicicleta. Și dacă faci sport acasă singură, asigură-te că incluzi câteva mișcări cu fața în jos, care vor ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.
Sportul în timpul menstruației – combaterea miturilor
Adevăr: Sportul în timpul menstruației este nu doar sigur, ci și recomandat de experți, cu condiția să nu exagerezi.
Adevăr: Nu. Dar arzi mai mult dacă faci sport în timpul fazei luteale a ciclului menstrual, chiar înainte de menstruație. [3]