Scurtmetraje care oferă mai multă vizibilitate menstruației
Când a fost ultima dată când ai văzut un personaj principal feminin schimbându-și tamponul la televizor?
Menstruația este o parte firească a vieții, dar este rareori arătată în mass media. Campania noastră #bloodnormal a vizat tocmai acest aspect cu un film ce a urmărit destigmatizarea menstruației. Cu toate acestea, pentru a continua să avem un impact și chiar să aducem acest subiect în conversațiile din cultura de masă, știm că ne trebuie și ajutorul altor voci, alta decât a noastră.
De aceea am lansat o bursă pentru a le oferi regizorilor independenți ocazia să-și creeze propriul conținut pentru a contribui și mai mult la normalizarea menstruației. Participanților li s-a cerut să pornească de la filmul nostru ca inspirație, iar în cazul în care ar fi fost aleși primeau banii pentru a realiza filmul.
Vă prezentăm cu mândrie creațiile celor 3 regizori câștigători, fiecare dintre ei având un aport substanțial în demontarea tabuurilor legate de menstruație.
Să fii mamă de Lucy Bridger (o producție Nice Shirt Films)
În acest scurtmetraj, o fetiță are prima menstruație în casa asistentei maternale și este ajutată de către bunică. Juriul a considerat că este o poveste autentică și foarte frumos realizată care portretizează umanitatea adevărată și relațiile feminine autentice.
Sânge de Stroma Cairns (o producție Pretty Bird)
Filmul arată un grup de prieteni care intră într-un mic magazin și nu au nicio problemă în a cumpăra un pachet de absorbante. Juriului i-a plăcut simpla referință la menstruație și modul în care depășește limitele pentru a arăta lucrurile cum sunt de fapt.
Febra de primăvară de Anna Snowball (o producțe Glow Films)
Acest documentar ne ajută să ne facem o idee legată de “orele despre menstruație” din programa școlară olandeză, în care copiii pot pune orice fel de întrebare despre pubertate și menstruație într-un mediu deschis și sigur. Juriului i-a plăcut mesajul extraordinar al filmului, dar și diversitatea culturală pe care o prezintă.
Știai că?
De ce este #BloodNormal important?
De ani de zile, cultura pop a contribuit la formarea atitudinilor și convingerilor societății. Dar cum menstruația este absolut invizibilă în filme și seriale TV, atunci ea devine orice, mai puțin normală, contribuind la un sentiment de rușine care este foarte dăunător tinerelor femei.