O suprafață care arată diferite tipuri de contracepție, cum ar fi prezervative, pilule contraceptive & dispozitiv intrauterin aranjate într-un șir ordonat.

Te gândești să începi sau să treci la un nou tip de contracepție? Nu ești sigură de impactul pe care îl va avea asupra ta? Ți-am pregătit toate informațiile de bază despre tipurile de contracepție și despre cum îți pot schimba menstruația.

Cu atât de multe opțiuni de contracepție existente, poate fi greu să găsești ceea ce funcționează cu adevărat pentru tine. Pilula combinată, minipilula, steriletul hormonal, steriletul de cupru, implantul, injecția, prezervativele și contracepția de urgență - de unde să începi?  

Ar putea fi o idee bună să înțelegi cum funcționează fiecare tip și ce efecte secundare pot avea. Acest lucru te va ajuta să fii mai bine informată cu privire la alegerile tale, oferindu-ți încrederea și cunoștințele de care ai nevoie pentru a deschide conversația cu medicul tău, care îți va putea oferi o recomandare mai personalizată. 

Așadar, haideți să aruncăm o privire mai atentă... 

În primul rând, ce este contracepția?

Contracepția este, în principiu, o modalitate de a împiedica spermatozoizii să întâlnească și să fertilizeze ovulul (care este modul în care începe o sarcină). Diferite metode acționează în moduri diferite, ceea ce face ca unele să fie mai eficiente decât altele.  

Poți găsi diverse tipuri de contracepție, de la cele chimice (hormonale) la cele de barieră (fizice). Iar câteva pot fi folosite dincolo de simpla evitare a bebelușilor. De exemplu, unele opțiuni de contracepție hormonală pot fi dublate de un tratament pentru sindromul ovarelor polichistice (SOPC) [1] sau sindromul premenstrual (SPM), în timp ce metodele de barieră te pot proteja și de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS)  [2].

Ce tip de contracepție este cel mai potrivit pentru mine?

Nu există un singur răspuns corect atunci când vine vorba despre ce metodă este cea mai bună pentru tine. De aceea, este o idee bună să apelezi la o asistentă sau la un medic care îți poate recomanda cel mai sigur contraceptiv pentru tine. Una dintre întrebările de rutină din cadrul unui control ar putea fi legată despre starea generală de sănătate a ta și a familiei tale. De asemenea, un specialist din domeniul medical ar putea verifica dacă ești pe deplin conștientă de deciziile tale și dacă nu ești presată să faci sex atunci când nu vrei – doar vor să se asigure că totul este în regulă, așa că nu te alarma.  

Dacă o programare la medic te face să te simți anxioasă și te împiedică să mergi la consult, poți oricând să îți rogi partenerul (dacă ai deja unul), un prieten sau un membru al familiei să meargă cu tine. Faptul de a lua pe cineva de încredere îți va reaminti că nu ești singură și te-ar putea ajuta ca situația să nu mai pară înfricoșătoare.   

Așadar, care sunt diferitele metode de contracepție existente? Și cum pot acestea să afecteze modul în care experimentăm menstruația?  

Pilula combinată și mini-pilula 

Pilula combinată este un contraceptiv oral (ceea ce înseamnă că o înghiți), care conține estrogen și progesteron. Amestecul acestor hormoni oprește eliberarea unui ovul din ovare (cunoscută sub numele de ovulație), evitând astfel sarcina.  

Minipilula este, de asemenea, un contraceptiv oral, dar conține doar hormonul progesteron și acționează prin îngroșarea mucusului cervical pentru a împiedica spermatozoizii să ajungă la ovul [2].

Ține cont de faptul că unele pachete de pilule pot veni cu pastile de zahăr suplimentare. Acestea au rolul de a te ajuta să îți menții obiceiul zilnic de a lua pastilele, dar nu sunt contraceptive propriu-zise (cunoscute sub numele de placebo). Alternativ, medicul tău ar putea să îți recomande să faci o pauză între două folii.  

În această perioadă, corpul tău ar putea trece prin ceea ce se numește sângerare de retragere (un flux ușor și scurt). Deși ar putea arăta și se poate simți ca o menstruație, sângerarea de retragere este doar un rezultat al modificării hormonilor care are loc atunci când faci o pauză - deci nu este chiar o menstruație. Totuși, acest lucru nu înseamnă că pilula nu funcționează - înseamnă doar că organismul tău se adaptează la noii hormoni. 

Dacă te confrunți cu fluxuri persistente pe o perioadă lungă de timp atunci când începi să iei oricare dintre aceste pilule, ar putea fi o idee bună să te adresezi medicului tău. Acesta îți va oferi sfaturi personalizate și profesionale pentru a te liniști și pentru a obține orice tratament, dacă este necesar. 

Injecția contraceptivă 

Injecția contraceptivă este o injecție care eliberează în mod constant hormonul progesteron în fluxul sanguin, împiedicând ovulația să aibă loc  [6]. Unele persoane o consideră mai convenabilă decât pilula, deoarece este administrată doar la fiecare 8 sau 13 săptămâni (în funcție de marcă). 

Menstruațiile neregulate în primele câteva luni de la administrarea injecției contraceptive sunt frecvente, însă, pe măsură ce organismul tău se adaptează la hormoni, fluxul tinde să fie mai ușor sau să înceteze cu totul. 

Dar, dacă toate aceste efecte secundare sună ca un coșmar pentru tine, nu-ți face griji, există și alte metode din care poți alege! 

Dispozitivul intrauterin hormonal (DIU) sau steriletul 

Deși are un nume complicat, DIU hormonal sau steriletul este destul de simplu. Este un dispozitiv mic, adesea în formă de T, care eliberează progesteron în corpul tău, care îngroașă mucusul cervical și blochează întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul [3]. Acesta este introdus în uterul tău de către un medic sau o asistentă medicală și poate fi utilizat ca mijloc de contracepție în mod continuu timp de 3 până la 5 ani.  

În timp ce folosești steriletul hormonal este foarte probabil ca menstruația să devină mai ușoară, mai puțin dureroasă și chiar să se oprească complet. Acest lucru se datorează faptului că tot acel progesteron suplimentar de la spirală are rolul de a face ca mucoasa uterină să fie mai subțire - atât de subțire încât, atunci când vine timpul pentru menstruație, nu mai există mucoasă deloc sau foarte puțină care să se elimine sub formă de flux menstrual [3]. Fie că o lună fără menstruație te face să te sperii sau să dansezi de bucurie, acesta este un efect secundar foarte frecvent al dispozitivului intrauterin hormonal și, de obicei, nu este nimic de care să te îngrijorezi. 

Unele femei+ pot prezenta pete sau sângerări între menstruații în primele câteva luni de la inserarea dispozitivului, dar acest lucru este normal. Este doar corpul tău care își dă seama cum să facă față noilor hormoni.  

Implantul contraceptiv 

Dacă inserarea unui mic dispozitiv în uter nu pare a fi genul tău, ce-ai zice să ți se monteze în braț? Implantul contraceptiv face exact acest lucru. 

Este un dispozitiv inserat în braț de către un cadru medical și poate fi folosit timp de până la 3 ani fără pauze. La fel ca și DIU, acesta funcționează prin eliberarea hormonului progesteron în corpul tău pentru a preveni sarcina. [5] Implantul subțiază, de asemenea, mucoasa uterină, ceea ce face ca unele menstruații să fie mai ușoare sau le oprește complet. Acesta este doar un efect secundar al acestui tip special de contraceptiv și, de obicei, nu este nimic de care să îți faci griji.

Dispozitivul intrauterin din cupru (DIU) sau steriletul

Dacă nu ești deosebit de pasionată de hormoni, atunci DIU din cupru ar putea fi potrivit pentru tine! Spre deosebire de alte sterilete, aceasta este o opțiune complet lipsită de hormoni. Steriletul de cupru este un dispozitiv mic care este introdus în uterul tău de către un medic sau o asistentă medicală și poate fi folosit ca mijloc de contracepție timp de până la 10 ani  [3]. Acesta funcționează prin eliberarea de cupru în mucoasa uterului, care este toxic pentru spermatozoizi [8]  , ceea ce îi împiedică să supraviețuiască în interiorul corpului tău și evită sarcina.  

Spre deosebire de pilula combinată, DIU din cupru nu oprește ovulația, așa că vei avea în continuare un ciclu menstrual ca de obicei - inclusiv menstruația! Cu toate acestea, este posibil să ai sângerări mai abundente și mai dureroase în primele 3 până la 6 luni de la inserare. Deși nu se cunoaște motivul exact al menstruațiilor mai abundente, cercetările sugerează că, atunci când acest dispozitiv intrauterin este introdus, pot apărea unele mici leziuni ale țesuturilor, ceea ce crește fluxul sanguin pentru a ajuta la repararea acestora.[4]

Oricât de înspăimântător ar suna, corpul nostru este uimitor în a se vindeca singur, așa că țesutul tinde să revină la normal și sângerările abundente se estompează adesea. Dar dacă menstruațiile abundente îți încurcă rutina obișnuită sau dacă te confrunți cu un disconfort deosebit în timp ce folosești steriletul de cupru, ia în considerare posibilitatea de a-ți consulta medicul pentru un sfat profesional.

Prezervativele și alte metode de barieră 

Își amintești acele lecții ciudate de la școală, cu prezervativele și bananele? Ei bine, metodele de contracepție de barieră nu se rezumă doar la atât! 

Prezervativele masculine și alte opțiuni, cum ar fi prezervativele feminine, diafragmele și capacele cervicale, sunt unele dintre puținele contraceptive care nu conțin hormoni și, prin urmare, nu interferează cu organismul tău și nu îți afectează menstruația. Metodele de barieră oferă în continuare o super protecție împotriva sarcinii prin utilizarea unor bariere fizice ce împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul.  

Reține că atât prezervativele masculine, cât și cele feminine, protejează și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), așa că merită să le folosești indiferent dacă iei și alte metode contraceptive sau nu.  

Contracepția de urgență 

Uneori, vor fi zile în care lucrurile nu merg așa cum am plănuit - inclusiv atunci când faci sex. Dacă ai făcut sex cu penetrare neprotejat sau, din orice motiv, contracepția pe care ai folosit-o a eșuat (de exemplu, un prezervativ s-a rupt), utilizarea contracepției de urgență poate ajuta la prevenirea sarcinii.  

Este ușor să te arunci într-o spirală a rușinii și a vinovăției dacă îți seama că ai nevoie de contracepție de urgență, dar încearcă să fii mai blândă cu tine. Amintește-și că tuturor ni se pot întâmpla accidente și că ai o responsabilitate comună cu partenerul tău. Încearcă să rămâi calmă, respiră adânc și ține cont de faptul că există o soluție pentru orice.  

Așadar, ce tipuri de contracepție poți folosi în caz de urgență?  

Pilula contraceptivă de urgență - cunoscută și sub numele de pilula de a doua zi 

Fără a se confunda cu varietățile combinate și mini, "pilula de a doua zi" este o pilulă cu hormoni numai cu progesteron care acționează prin întârzierea eliberării unui ovul pentru a preveni sarcina. De obicei, se ia o singură pastilă.  

Dacă ești în căutarea pilulei contraceptive de urgență, adresează-te cât mai curând posibil medicului tău care îți va putea oferi sfaturi profesionale cu privire la opțiunile tale și te va îndruma în direcția corectă.   

Când ar trebui să iau pilula de a doua zi? 

Deși răspunsul poate părea evident (a doua zi dimineața, nu?), numele acestui contraceptiv poate fi înșelător.  

În general, se recomandă să o iei cât mai curând posibil după ce ai avut relații sexuale cu penetrare neprotejate. Cu toate acestea, intervalul de timp depinde de tipul exact de pilulă contraceptivă de urgență pe care ți l-a recomandat medicul tău. Unele pot fi luate în termen de 72 de ore (3 zile), în timp ce altele îți oferă până la 120 de ore (5 zile) pentru a o lua, permițându-ți un interval de timp mai mare. [7]

Cât de eficientă este pilula de a doua zi? 

Ca regulă generală, cu cât iei mai repede pilula, cu atât va fi mai eficientă. Ține cont doar de faptul că este puțin probabil ca pilula de a doua zi să fie eficientă dacă este luată după faza de ovulație a ciclului menstrual (după ce ovulul a fost eliberat de unul dintre ovarele tale).  

Este o idee bună să folosești un instrument de urmărire a menstruației pentru a te ajuta să cunoști fazele ciclului tău, astfel încât să nu ratezi să iei pilula la momentul potrivit.  

Poate pilula de a doua zi să îmi întârzie menstruația? 

Este foarte probabil ca administrarea pilulei de a doua zi să îți afecteze următoarea menstruație. Cu toate acestea, toate corpurile sunt diferite, așa că depinde foarte mult.  

Pentru unele persoane, menstruația ar putea sosi mai devreme, în timp ce pentru altele, ar putea sosi mai târziu (chiar și cu până la 1 săptămână!). Deoarece pilula de a doua zi vă întârzia ovulația, este destul de obișnuit să ai cicluri neregulate sau să nu ai menstruație deloc - este complet normal și nu trebuie să îți faci griji.  

Cu toate acestea, dacă observi că menstruația ta întârzie mai mult de 7 zile sau dacă simți că ceva nu este în regulă, ascultă-ți corpul. Poți încerca să faceți un test de sarcină sau să vorbești cu un medic care îți va putea oferi sprijin și sfaturi profesionale pentru a te liniști.  

Dispozitivul intrauterin de cupru (DIU) sau spirala 

O altă metodă de contracepție de urgență este dispozitivul intrauterin de cupru. Pentru ca acesta să fie eficient, trebuie să fie introdus în uterul tău de către un medic sau o asistentă până la 5 zile după un raport sexual cu penetrare neprotejat sau până la cel mai apropiat moment la care ai fi putut ovula.  

Un mare beneficiu al utilizării unui DIU de cupru ca și contracepție de urgență este că poți alege să îl lași înăuntru și să eviți orice spaime viitoare, deoarece poate fi folosit drept contraceptiv chiar și zece ani. 

Deși nu ai simți deloc spirala de cupru atunci când este plasată corect, nu toată lumea se simte confortabil să aibă un dispozitiv în interiorul corpului, așa că optează pentru ceea ce ți se potrivește. 

Ce pot face pentru a-mi regla menstruația atunci când folosesc anticoncepționale?

Poate fi îngrijorător dacă ciclul tău se schimbă brusc în moduri cu care nu ești obișnuită, chiar dacă te aștepți ca urmare a schimbării sau a începerii unei noi metode de contracepție. Așadar, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să stai liniștită, să te relaxezi și să-ți acorzi ceva timp pentru a te obișnui Cu toate acestea, corpul uman este uimitor în a se adapta la ceea ce îi oferă viața! 

Totuși, te poți pregăti pentru sângerări-surpriză, purtând în primele luni de utilizare a unui nou tip de contracepție absorbante zilnice sau chiloți menstruali. Faptul că te știi protejată te va ajuta să te simți mai liniștită. 

De asemenea, poți ține un jurnal sau poți folosi un dispozitiv de urmărire a menstruației pentru a depista cu ușurință și a ține o evidență a tot ceea ce se întâmplă în mod neobișnuit cu ciclul tău. Acestea pot fi informații utile și pentru medicul tău, dacă ajungi să mergi la el pentru sfaturi la un moment dat. 

La fel ca majoritatea lucrurilor legate de zona V (aceasta se referă la tot ceea ce are legătură cu vaginul, vulva și partea din față a corpului nostru în formă de V), folosirea unui tip de contracepție potrivit constă în a-ți asculta nevoile. Este posibil să fie nevoie de ceva încercări, dar merită pentru sănătatea și liniștea ta. Și nu uita, nu trebuie să te descurci singură, obținerea sprijinului unui cadru medical te poate conduce mai ușor spre ceea ce funcționează pentru tine. 

Ține minte că nu doar contracepția este singurul lucru care îți poate da peste cap ciclul menstrual obișnuit - și stresul îți poate afecta menstruația! Așa că este o idee bună să nu tragi concluzii pripite și să mergi la medic pentru un control ori de câte ori simți că ceva nu este în regulă.  


Acum că ai aflat totul despre modul în care contracepția îți poate afecta menstruația, de ce să nu te afli mai multe despre semnele care îți arată că îți vine ciclul sau dacă este posibil să oprești sau să amâni menstruația? 

Disclaimer medical

Informațiile medicale din acest articol sunt furnizate doar ca resursă de informare și nu trebuie folosite sau invocate în scopuri de diagnostic sau tratament. Te rugăm să te adresezi medicului tău pentru îndrumare cu privire la o anumită afecțiune medicală.   



[Referințe]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/treatment/

[2]  https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm/

[3]  https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mirena/about/pac-20391354

[4]  Roy S, Shaw ST Jr. Rolul prostaglandinelor în sângerarea uterină asociată DIU--efectul unui inhibitor al prostaglandinei sintetazei (ibuprofen). Obstetrică și Ginecologie. 1981 Jul;58(1):101-106. 

[5]  https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/contraceptive-implant/about/pac-20393619

[6]  https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/depo-provera/about/pac-20392204

[7]  https://www.nhs.uk/conditions/contraception/emergency-contraception/?tabname=questions-about-the-pill

[8]  https://www.brook.org.uk/your-life/iud-intrauterine-device/

Continuă să te informezi