Grăsimea (care are o reputație proastă, dar este necesară în doze sănătoase pentru ca organismul nostru să funcționeze corect), mușchii și oasele se schimbă în timpul pubertății, iar acest lucru afectează
forma corpului nostru.
De exemplu, unii dintre noi se pot îngrășa puțin (în special pe șolduri, coapse și funduri) înainte de o creștere bruscă. Nu este întotdeauna ușor să-ți accepți forma în schimbare, dar încearcă să nu te învinovățești pentru asta... totul este complet natural. Ceea ce este important este să mănânci bine (multe legume, fructe și apă!) pentru ca organismul tău să poată continua să se dezvolte. Să faci câteva exerciții fizice ar putea fi de asemenea o idee bună.
Pe măsură ce forma corpului tău începe să se schimbe, s-ar putea să vezi și unele vergeturi (acele "dungi de tigru" care pot apărea pe gambe, coapse, șolduri, sâni - practic oriunde). Acestea sunt complet normale și reprezintă un mod natural în care pielea ta acționează atunci când trebuie să acopere mai multă suprafață corporală, așa că este în regulă să le lași așa cum sunt. Corpul tău face exact ceea ce este menit să facă - așa că încearcă să te iubești pe tine însăți și îmbrățișează aceste dungi!
Puseuri de creștere
"Puseu" este cuvântul folosit pentru a descrie o scurtă explozie de activitate, ceva ce se întâmplă în grabă - iar un puseu de creștere este exact asta.
Pe măsură ce intri în adolescență, s-ar putea să ți se pară că mânecile se scurtează mereu sau că pantofii ți se micșorează în mod constant - asta pentru că treci prin puseuri de creștere majore. De obicei, acestea au loc pe parcursul a 2-3 ani.
Vârfurile de creștere ni se întâmplă tuturor în momente diferite, așa că nu fii surprins dacă într-o zi prietenul tău se mărește în timp ce tu rămâi mai scund sau dacă devii brusc cea mai înaltă persoană din clasă, fiecare crește diferit!
Ciclurile menstruale – acum chiar a sosit momentul!
În timpul pubertății, ovarele tale încep să producă
estrogeni, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, că menstruația este aproape. Deși este posibil să nu-ți înceapă imediat menstruația, probabil că vei avea scurgeri albe în lenjerie, ceea ce este un semn că
prima menstruație va sosi în curând.
Scurgerile vaginale sunt absolut naturale, dar dacă te fac să te simți inconfortabil, ai putea încerca să porți un
absorbant zilnic. Acestea sunt produse absorbante concepute pentru a fi purtate zilnic și te pot ajuta să te simți proaspătă (atâta timp cât le schimbi în mod regulat).
Atunci când apare prima menstruație, este foarte posibil ca aceasta să fie ușoară, neregulată sau să fie doar un pic de "spotting" (pete de sânge pe lenjeria de corp). Deoarece este imposibil să știi exact când va veni momentul și
cât de abundent va fi fluxul menstrual, este întotdeauna o idee bună să te asiguri că ai la îndemână produse pentru menstruație, fie că este vorba de
absorbante, tampoane sau chiar chiloți pentru menstruație.
Miros puternic al corpului și transpirație excesivă
Glandele sudoripare lucrează mai mult în timpul pubertății, ceea ce înseamnă că transpiri mai mult și ai un miros corporal mai puternic - în special sub axile și în jurul zonei inghinale.
[2] Deși aceste mirosuri ar putea să nu fie plăcute, ele sunt complet naturale.
Pentru a le face față, totul constă în a respecta o rutină regulată de igienă personală. De exemplu, a face un duș zilnic este o modalitate excelentă de a te simți (și de a mirosi) curat și proaspăt. Să te dai cu deodorant la subraț este, de asemenea, o idee bună, mai ales dacă faci mult sport.
De asemenea, este posibil ca în timpul pubertății să te simți mai transpirată decât de obicei în zona V și este posibil să începeți să observi și mirosul vaginului (părțile interne). Totul este complet normal și natural, iar vestea bună este că ceilalți nu-și pot da seama.
Deși este important să respecți o bună rutină de
igienă intimă, ține cont de faptul că nu ar trebui să îți speli vaginul sau să folosești deodorante sau parfumuri dure. Vaginul tău se autocurăță și își menține în mod natural nivelul de aciditate (pH) echilibrat, cu o cantitate potrivită de bacterii sănătoase în el.
Ceea ce ar trebui să păstrezi curat, însă, este vulva (părțile externe ale zonei V). Alături de transpirație, aceasta intră în contact cu secrețiile, urina și sângele menstrual. Așadar, un sfat bun pentru a păstra zona curată, este spălarea ei cu apă caldă. De asemenea, poți folosi
geluri de spălare intimă blânde, care respectă pH-ul natural al vulvei tale, pentru a o păstra curată. Și, dacă ești în oraș, poți suplimenta cu
șervețele umede intime, care reprezintă o modalitate rapidă și comodă de a te împrospăta într-o clipită.
Schimbările hormonale și acneea
Aproximativ 95% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani sunt afectate de acnee la un moment dat, așa că, dacă acele coșuri enervante au început să apară pe corpul tău, nu ești singura!
[3]
Hormonii (cum ar fi testosteronul) și genetica sunt câteva dintre motivele pentru care ne pot apărea coșuri pe față, piept, gât sau spate în timpul pubertății. Atunci când nivelurile noastre hormonale se schimbă, pielea noastră produce mai mult sebum, care se amestecă cu bacteriile de pe porii pielii și provoacă acnee.
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să o lași în pace, deoarece spargerea coșurilor nu face decât să o înrăutățească. Este greu de rezistat, dar încercarea de a sparge sau de a stoarce coșurile poate împinge bacteriile și puroiul mai adânc în piele, ceea ce ar putea provoca infecții, cicatrici și întârzia procesul de vindecare.
Dacă acneea te calcă pe nervi, poți încerca să aplici gheață în jurul zonei pentru o ușurare instantanee. Dar dacă pielea ta este deosebit de inflamată sau durează foarte mult timp pentru a se curăța, este o idee bună să apelezi la un adult pentru ca acesta să te ducă la un medic. Aceștia vor putea spune dacă ar trebui să faci schimbări în ceea ce mănânci sau dacă pielea ta are nevoie de tratament sau medicamente.