Să vorbim despre imaginea corpului nostru și obiectificare
Părerea despre propriul corp este mereu schimbătoare. Este pur și simplu o caracteristică umană.
Când te uiți în oglindă, ce vezi? Cum te simți?
Imaginea despre corpul nostru este ceea ce credem și cum ne simțim vizavi de corpul nostru. Implică totul, de la ceea ce vedem când ne vedem în oglindă până la cum ne imaginăm că suntem. Înălțime, greutate, formă, trăsături, cum ne mișcăm și cum ne simțim în corpurile noastre, totul face parte din imaginea de sine. Cum te simți la interior se va reflecta și la exterior. Este ok să ai o relație complicată cu propriul corp, mai ales la debutul pubertății. Va dura un timp până te vei obișnui cu corpul tău pe măsură ce se schimbă și fluctuează. Din păcate, mulți oameni au sentimente negative și pot simți rușine, dar sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a avea sentimente pozitive față de corpul tău și pentru a-ți îmbunătăți încrederea de sine cu un pic de grijă.
Să aruncăm o privire mai detaliată la tot ce ține de imaginea propriului corp.
Ce este corpul ideal?
Este ușor de înțeles de ce ți-ai dori să arăți într-un anumit mod, fie că se datorează imaginilor din reviste, filme, spectacole de televiziune sau rețele sociale. Idealurile sau standardele de frumusețe sunt diferite pentru anumite grupuri sau în anumite zone geografice. În unele culturi, anumite trăsături sunt glorificate în timp ce altele sunt dezonorate, dar opusul poate fi valabil în alte culturi! Poate părea aleatoriu și un pic ridicol.
Ce este la modă de asemenea evoluează cu timpul – ba sunt la modă sprâncenele subțiri, ba sprâncenele groase și stufoase! Totul demonstrează că ideea unui corp ideal este doar un set de standarde foarte subiective. Este imposibil să îl ai pentru că asta înseamnă să te schimbi mereu.
Dacă nu vezi modele care seamănă cu tine, atunci te vei simți diferit și ciudat.
Este foarte ușor să te compari cu alții, fie că sunt celebrități, oameni de pe stradă sau prieteni. Amintește-ți că idealul există - este acela în care tu te afli deja. Orice corp este diferit, orice corp este frumos.
Cum arată un corp în viața reală?
Corpurile din viața reală au forme și dimensiuni diferite - înalte și scunde, slabe și cu forme. Unele dintre noi avem sâni foarte mici, iar altele sâni generoși - dar toți arată extraordinar. Sfârcurile au și ele culori diferite, dimensiuni și forme, și da, pot avea păr! În același timp pielea poate avea coșuri, decorată cu pistrui, pictată cu vergeturi sau acoperită cu tatuaje.
Părul poate fi și el creț, ondulat, drept, gros sau subțire. Și da, poate fi pe cap, pe brațe, picioare, la subraț, pe spate, pe burtă, în jurul vulvei... practic oriunde te decizi să îl păstrezi. Venind vorba despre vulve, și ele sunt de toate culorile (și chiar de culori diferite de restul corpului tău) iar labiile pot fi de forme și dimensiuni diferite. Suntem toate diferite, este ceea ce ne face unice și speciale.
Corpurile noastre se schimbă de-a lungul vieții. Mai întâi la pubertate sânii încep să îți crească, părul începe să îți crească în locuri în care nu era înainte și multe alte schimbări au loc de asemenea. Corpul transpiră, se dezvolta și sângerează într-un ciclu natural repetitiv - și nu este un secret sau ceva rușinos. Dacă rămâi însărcinată la un moment dat corpul tău din nou se modifică, crescând pentru a face loc unei noi vieți. Corpul tău și mai ales vaginul tău se vor modifica pe măsură ce te recuperezi după naștere.
Apoi pe măsură ce te îndrepți către menopauză, este complet natural să remarci schimbări în modul în care arăți și te simți. Ne modificăm la exterior pentru că ne modificăm și la interior, totul făcând parte din procesul de maturizare.
Ce este obiectificarea?
Obiectificarea este atunci când o persoană nu este tratată ca atare, ci ca un obiect sau un lucru. Obiectele există pentru a fi folosite, deci obiectificarea unui corp înseamnă că în loc ca o persoană să fie tratată în deplinătatea ei, cu gânduri, sentimente, speranțe și visuri, este tratată ca o posesie.
Obiectificarea este un concept foarte larg, deci să ne uităm la câteva moduri în care femeile pot fi obiectificate ducând la sentimente negative vizavi de corpurile lor.
Când mergi pe stradă și cineva face un comentariu legat de corpul tău (cunoscut și sub numele de fluierat) ești tratată ca un obiect la care bărbații se uită fără a-ți lua în considerare sentimentele.
Vei remarca obiectificări și în filme. Super eroii bărbați sunt reprezentați purtând costume cool, practice, cu diverse unelte, în timp ce femeile au o mai mare parte din corp expusă sau chiar poartă tocuri! Super eroii sunt incredibili, dar să alergi după infractori pe tocuri nu pare cea mai realistă opțiune.
Unele părți ale corpului pot fi obiectificate sau prezentate într-un mod în care nu arată diversitatea și frumusețea oamenilor reali! Industria porno este criticată pentru modul în care prezintă corpurile - să vezi vulve fără păr cu labii roz, mici, delicate te poate face să crezi că așa arată ele în general. În realitate, vulvele pot avea păr și pot fi de multe culori, unele sunt mari, labiile este posibil să iasă în evidență, iar totul este absolut normal, frumos și sexy. Din păcate, pretenția de a avea față de păpușă te poate face să te simți rușinată față de propriul corp.
Uneori oamenii îți pot obiectifica scopul în viață din cauza sexului sau al genului. În societate a existat de-a lungul anilor o presiune pe ambele sexe de a avea anumite roluri, fie că este acela de a avea grijă de familie muncind, fie că este acela de a avea grijă de familie de acasă. Doar pentru că cineva are o anumită parte anatomică (cum ar fi un uter) nu înseamnă că procrearea este singurul lucru pe care îl pot face.
Dacă cineva face un comentariu legat de corpul tău sau spune că ar trebui să faci ceva pentru că ai un anumit gen, o anumită rasă sau orice altceva, te poate pune în situația în care te simți ca într-o cutie din care nu poți ieși. Nu te face să te simți bine și te poate face să îți pierzi încrederea în tine și în ceea ce poți face. Este posibil chiar să te facă să te simți prost față de tine și corpul tău, practic să simți rușine.
Cum să faci față unui comportament obiectificant?
Cum să faci față rușinii față de propriul corp
Este ok să ai sentimente negative vizavi de propriul corp - să te iubești mereu nu este posibil! Toată lumea are zile mai puțin bune și sunt mulți factori care te pot afecta. Cu toate astea, sunt lucruri pe care le poți face pentru a trece mai ușor de la rușinea față de propriul corp la iubirea de sine.
Prioritizează ceea ce te face să te simți bine
Când te simți cea mai încrezătoare? Poate atunci când alergi, pictezi, cânți sau faci altceva ce îți place. Poate atunci când te distrezi cu prietenii, când te plimbi sau când te meditezi. Chiar dacă ai un stil de viață ocupat, încearcă să ai grijă de corpul tău, dar și de mintea ta.
Urmărește personalități cu corpuri diferite pe rețelele sociale
Lucrul extraordinar pe rețelele sociale este că îți poți crea propriul spațiu. Ai puterea să blochezi sau să limitezi lucrurile care te fac să te simți rău și să urmărești oameni și mărci care te reprezintă! Să găsești oameni cool care arată ca tine și să urmărești conturi variate te vor ajuta să ai un spațiu virtual în care să te simți bine cu corpul tău.
Consumă conținut pozitiv
Dacă ceva te face să te simți rău, pur și simplu nu interacționa cu acel cont. Găsește o emisiune de televiziune care promovează oameni ca tine, reali și autentici, care fac lucruri cool. Gândește-te la ce cărți citești și ce podcast-uri asculți și alege-le pe cele care te binedispun.
Gândește-te la tine ca la cel mai bun prieten
Gândește-te cum vorbești cu cel mai bun prieten sau un membru apropiat al familiei - îi tratezi cu bunătate, îi lauzi, îi susții și îi ajuți.
Încearcă să te porți cu tine cum te-ai purta cu cineva pe care iubești - nu ai avea niciodată o atitudine negativă față de cum arată.
Încearcă să faci acest lucru spunându-ți mereu adevăruri. Sunt deșteaptă. Sunt valoroasă. Sunt frumoasă. După o vreme, vei începe să crezi în ele.
Imaginea corpului și obiectificarea sunt subiecte majore, pe care le-am atins doar superficial! Doar amintește-ți că felul în care te simți vizavi de corpul tău este ca orice altă relație - câteodată trebuie să depui efort, dar merită. Dacă vrei să afli mai multe, citește articolele noastre despre cum se schimbă corpul tău la pubertate și ce se întâmplă cu corpul tău la pubertate.
Disclaimer medical
Informația medicală prezentată în acest articol este oferită doar ca resursă și nu trebuie folosită ca diagnostic sau tratament. Te rugăm să discuți cu doctorul tău pentru sfaturi legate de afecțiuni medicale.