Illustration of a mother and daughter looking at each other - Libresse

Cum poți să vorbești cu fiica ta despre menstruație – Este momentul să regândești strategia?

Dacă fiica ta se apropie de pubertate, s-ar putea să fie anxioasă în ceea ce privește apariția menstruației.

Găsirea unor metode de a vorbi despre acest lucru în mod deschis și cu încredere va conta enorm în ceea ce privește experiența ei cu menstruația. Dar cum poți deschide subiectul și cum poți depăși stânjeneala care însoțește prima menstruație a fetei tale?

Prima menstruație a fiicei tale nu trebuie să fie o sursă de griji, dar de cele mai multe ori este. Dacă prima ei bănuială privind menstruația apare în urma bârfelor și glumelor de la locul de joacă, fata poate dezvolta frică, anxietate și izolare la gândul a ceea ce va urma. Din cauza miturilor, rușinii și jenei, de obicei menstruația nu este discutată acasă, lucru ce poate duce la accentuarea stresului copilului față de un lucru complet normal. Este clar că trebuie să ne gândim cu atenție la cum să vorbim cu fiicele noastre despre menstruație.

Menstruația este un proces natural, dar încă trăim într-o societate în care ascundem absorbantele în mânecă, imaginile cu pete de sânge sunt eliminate de pe rețelele sociale și sportivele evită să vorbească despre impactul menstruației asupra performanței lor.

Cercetarea condusă de Libresse a descoperit că aproape jumătate din femeile și fetele din Marea Britanie găsesc că este dificil să vorbească despre menstruație cu prietenii și familia, inclusiv cu mamele și surorile lor. Există un tabu în ceea ce privește menstruația, care mai este încă privită ca un lucru de care ar trebui să ne fie rușine. Și acesta este perpetuat spre maturitate, ceea ce înseamnă că, deși un sfert din femeile de vârstă fertilă au menstruație într-un anumit moment și că o femeie își petrece o optime din viața ei la menstruație, acesta este în continuare un subiect de evitat.

„Menstruația este un proces natural, dar încă trăim într-o societate în care ascundem absorbantele în mânecă, imaginile cu pete de sânge sunt eliminate de pe rețelele sociale [1] și sportivele evită să vorbească despre impactul menstruației asupra performanței lor”, a declarat Nicola Coronado, director de marketing la Essity Hygiene Products.

Purtarea discuției

Trebuie să începem să vorbim cu fiicele noastre într-un mod general despre menstruație cam din jurul vârstei de șapte ani. Deși vârsta medie de apariție a menstruației este de 12 ani, aceasta poate apărea chiar de la opt ani și, uneori, fetele ajung la pubertate chiar mai devreme. Un studiu din anul 2010 publicat în US Journal of Pediatrics a arătat faptul că fetele ajung la pubertate din ce în ce mai devreme și, în unele cazuri, sânii încep să se dezvolte de la șase ani. Fetele care nu locuiesc cu tatăl biologic sunt mai predispuse să ajungă la pubertate la o vârstă fragedă, conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California, Școala de Sănătate Publică Berkeley. În același timp, alte cercetări arată că prezența unui tată vitreg în familie poate declanșa, de asemenea, menstruația timpurie.

Nu există nicio îndoială că discuțiile și zvonurile vor începe la școală cu mult înainte ca fiica ta să aibă nevoie de primul absorbant. Astfel, discuția despre menstruație purtată într-un mod natural, de la o vârstă fragedă, este importantă pentru ca aceasta să se simtă pregătită.

Am întrebat câteva tinere ce părere au despre această temă și iată ce ne-au răspuns: „Vorbiți cu noi despre menstruație ca și cum ne-ați explica despre îngrijirea pielii, ca să înțelegem ce se petrece la nivel fizic și ce trebuie să facem”, spune Antonia, care a aflat despre menstruație de la verișoara ei. „Îmi doresc să aflu informațiile, dar nu-mi doresc de fapt să am această conversație”, spune Carla, o fată singură la părinți. „M-ar face să mă simt îngrozitor și cred că cea mai bună metodă de a-mi spune totul despre menstruație este printr-o scrisoare sau un mesaj”. „Mama mea nu a vorbit cu mine despre menstruație până nu mi-a venit și am murdărit hainele. A fost pur și simplu o prostie. Dacă nu erau prietenele mele ar fi fost oribil. Și da, este rușinos, dar tot trebuie să cunoaștem lucrurile astea. La fel cum trebuie să știm matematică”, adaugă Sam.

Părinții și fiica

Inițierea subiectului

Inițierea discuției despre menstruație poate intimida părinții, care desigur, se pot simți jenați. Acest lucru poate fi depășit, în special dacă este făcut treptat. Poartă mai multe conversații, nu o singură discuție lungă, ca să nu se creeze senzația unui moment important, înspăimântător.

Prezintă pe scurt subiectul, ca fata să știe că se va discuta despre menstruație. Caută momente educaționale care vă oferă ocazia de a vorbi despre menstruație. Reclamele la articole de igienă, poveștile din serialele de la televizor care abordează problema, vedetele și celebritățile sportive care discută teme referitoare la menstruație, campaniile de pe rețelele de socializare – toate acestea oferă „prilejuri” de a iniția discuția.

În primul rând, întreabă-ți fiica ce știe despre menstruație, ca să nu își dea ochii peste cap când începi să îi spui ceva ce știe deja. Încearcă să vorbești despre propriile experiențe cu menstruația, ca adolescentă și ca femeie, astfel încât să poată rezona cu subiectul într-o manieră mai personală. Încearcă să menții povestea într-o notă pozitivă sau cel puțin să aibă un rezultat pozitiv, ca să nu se panicheze la gândul că și ei i se poate întâmpla ceva similar. Sau vorbește despre ceva ce i s-a întâmplat unei prietene de la școală sau unei vedete care a menționat menstruația într-un interviu.

Când fiica ta este gata să pună întrebări, fii pregătită să răspunzi la fiecare dintre acestea într-un mod sincer, de exemplu „Cât de mult sânge voi pierde?” și „Dacă sângele îmi va trece prin haine?” și „Oamenii o să-și dea seama că sunt la ciclu?” [1] Și folosește întotdeauna termeni clari precum „menstruație”, „vagin” și „prosoape sanitare” (nu eufemisme ca „acea perioadă a lunii”, „acolo jos” și „protecție”) pentru a evita confuziile.

Le învățăm mai degrabă că este o criză ce ține de igienă decât ceea este de fapt: o ocazie importantă pentru o discuție despre corpurile noastre, sexualitatea noastră, sănătatea noastră, maturizare, îmbătrânire și perceperea corectă a corpului nostru.

Având o abordare deschisă cu fiica ta în ceea ce privește procesul menstruației și gestionarea acestuia o va ajuta să capete mai multă încredere în ea. Dacă vorbești despre menstruație, prosoape sanitare, tampoane, etape și simptome, întregul subiect este demistificat.

Cel mai important aspect este să eviți să ai o atitudine negativă în ceea ce privește menstruația, ca fata să nu o perceapă cu frică sau repulsie. Fără discuții despre „blestem” sau „vizitatorul meu lunar”, termeni care sună pur și simplu sinistru. Menține un limbaj pozitiv, este doar o parte naturală a procesului prin care devenim femei, pe care toate femeile îl au în comun.

„Le învățăm mai degrabă că este o criză ce ține de igienă”, spune Chris Bobel, autoarea cărții New Blood: Third-Wave Feminism and the Politics of Menstruation „decât ce este de fapt: o ocazie importantă pentru o discuție despre corpurile noastre, sexualitatea noastră, sănătatea noastră, maturizare, îmbătrânire și perceperea corectă a corpului nostru.”.

Spulberați miturile

În cadrul discuțiilor despre menstruație este important să spulberi miturile care se învârt în jurul acesteia și care ar putea să o facă pe fiica ta să creadă ca menstruația este un lucru rușinos. S-ar putea să știe că sunt prostii, dar nu o ajută deloc dacă aude povești medievale, precum că sângele menstrual este „necurat” sau că femeile care se află la menstruație provoacă acrirea laptelui doar dacă se află în aceeași cameră.

Prietenele de la școală poate i-au spus că ar putea pierde pentru totdeauna un tampon înăuntru, că tampoanele te pot omorî sau că nu îți poți spăla părul sau înota în timpul menstruației. Majoritatea acestor afirmații provin din dezinformări și jumătăți de adevăr și, deși fiica ta poate suspecta că nu sunt adevărate, faptul că nu deține toate informațiile o poate face să se simtă anxioasă. Din păcate, unele culturi încă perpetuează mituri extreme. De fapt, 20% [2] dintre fetele din India din mediul rural cred că nu ar trebui să vorbească cu un membru al familiei de sex masculin în timpul menstruației.

Alte abordări

Tații singuri nu trebuie să simtă că nu pot vorbi cu fiicele lor despre menstruație, dar dacă vezi că ea resimte disconfort, încearcă să apelezi la o mătușă simpatică, o verișoară sau alt membru al familiei, ca fata să fie pe deplin pregătită. Și asigură-te că îi oferi susținere în perioada premenstruală. Cumpără-i fiicei tale produsele sanitare pe care și le dorește și asigură-te că știe unde se află când are nevoie de ele.

Uneori discuția despre menstruație nu va decurge bine, deoarece fiica ta se poate simți pe moment rușinată și jenată să vorbească despre ceva atât de personal. Dar ea va avea în continuare întrebări de pus și sentimente de discutat, așa că pe viitor anunț-o, printr-un mesaj sau o scrisoare, că ești întotdeauna disponibil dacă vrea să afle mai multe informații.

O scrisoare îți permite să îi spui tot ce vrei fără să îți fie frică de faptul că fiica ta s-ar putea să te oprească. Și nu uita că, de obicei, adolescenții se simt mult mai confortabil exprimându-și sentimentele printr-un mesaj sau prin WhatsApp, așa că nu ezita să porți întreaga conversație exclusiv prin mesaje, dacă ea preferă așa.

[Sursă]

Descoperă mai multe