Un cuplu de vârstă mijlocie care se ține de mână.

Multe dintre noi vor experimenta modificări ale apetitului sexual pe măsură ce se apropie de menopauză. Dar "diferit" nu înseamnă neapărat "rău" - experiențele tale sexuale nu se vor încheia aici dacă tu nu vrei. Iată cum te poți redescoperi sexual în timpul tranziției la menopauză

În timp ce sexul poate fi o activitate plăcută în cea mai mare parte a vieții noastre, în timpul menopauzei (perioada în care ovarele tale nu mai produc ovule și menstruația se oprește complet), poți simți mâncărime, înțepături și disconfort. Așadar, s-ar putea să te descurajeze chiar și gândul de a avea relații sexuale cu cineva (inclusiv cu tine însăți). Alte simptome fizice ale menopauzei, cum ar fi bufeurile și durerile de cap, pe lângă o stare de spirit în general scăzută și lipsa de energie, pot face ca sexul să pară într-adevăr că nu va mai fi la fel. Dar există modalități de a ocoli acest lucru! Haideți să explorăm cum îți poți redescoperi libidoul în preajma menopauzei.

De ce afectează menopauza sexul?

În timpul perimenopauzei (perioada care precede menopauza), corpul nostru trece printr-o serie de schimbări hormonale. În cele din urmă, ovarele noastre încetează să mai producă estrogen, care este hormonul responsabil pentru reglarea ovulației. Ca urmare, ciclul nostru menstrual se oprește în cele din urmă complet și atunci ajungem oficial la menopauză.  

Aceste schimbări pot duce la simptome precum bufeuri, sângerări neregulate, modificări ale secrețiilor și reducerea libidoului (apetitului sexual). Există, de asemenea, în general, un flux sanguin mai mic în zona intimă, ceea ce poate face mai greu să ai orgasm  [3]. De aceea, pentru unele femei+, s-ar putea simți ca și cum intimitatea nu mai vine la fel de natural ca înainte, iar acest lucru este complet normal (dați vina pe hormonii noștri!).  

Deși acest lucru ne face să experimentăm sexualitatea și corpul nostru în mod diferit, nu înseamnă că zilele de sex grozav s-au terminat. Există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a avea o viață sexuală plăcută și sănătoasă în preajma menopauzei.

Este sexul dureros după menopauză?

Pe măsură ce nivelul de estrogen scade în timpul menopauzei, țesuturile vaginale încep să se subțieze și să devină mai uscate, ceea ce poate duce la faptul că sexul cu penetrare devine inconfortabil sau chiar dureros pentru unele dintre noi. Dar asta nu înseamnă că sexul nu mai este în cărți!  

Folosirea unui lubrifiant (pe bază de ulei sau de apă) sau a unei creme hidratante vaginale poate reduce uscăciunea, mâncărimea sau arsurile din timpul sexului cu penetrare. De asemenea, stimularea vaginală frecventă (cu sau fără partener) ne poate ajuta să menținem un țesut vaginal sănătos după menopauză. [2] Și nu uita că poți opta oricând pentru sexul oral și alte forme de joc în locul penetrării... există o mulțime de opțiuni de explorat! 

Uneori, însă, nu sunt doar simptomele menopauzei care ne stau în cale. Dacă am avut parte de sex dureros în trecut, acest lucru ar putea aduce sentimente de anxietate și teamă în timpul noilor întâlniri. Această anxietate poate strânge mușchii din vagin și poate face ca sexul cu penetrare să fie dificil. Amintește-ți că sexul ar trebui să fie plăcut pentru toți cei implicați și este în regulă să iei o pauză sau chiar să te oprești complet ori de câte ori ceva nu se simte bine. 

Dacă te confrunți cu anxietate sau stres în jurul sexului, este important să vorbești cu partenerii tăi sexuali despre asta. Comunicarea deschisă și onestitatea îi va ajuta să înțeleagă prin ce treci, astfel încât să puteți găsi împreună o cale de urmat. Iar dacă ideea de sex te deprimă cu adevărat, ar putea fi o idee bună să apelezi la un profesionist în domeniul sănătății mintale sau la un sexolog. Aceștia ar putea avea instrumentele de care ai nevoie pentru a procesa și a face față sentimentelor care stau în calea vieții tale sexuale. Nu uita, totul are o soluție! 

Se bucură femeile de sex după menopauză?

În ciuda posibilelor complicații, da, este total posibil să te bucuri de sex după menopauză.  

Deși adesea auzim și vorbim despre sex la nivel fizic, totul începe de fapt în creierul nostru. A te simți în largul tău, în siguranță și confortabil poate fi un stimulent uriaș. Acest lucru înseamnă că ne putem bucura de sex în orice etapă a vieții noastre. În special după menopauză, te poate ajuta să te relaxezi în timpul sexului să știi că o sarcină nedorită este extrem de puțin probabilă. De asemenea, este posibil ca în această perioadă să ai mai puține responsabilități și presiuni legate de carieră sau de familie, ceea ce îți permite să ai timp și spațiu pentru a te concentra pe propria plăcere. 

Reține că sexul înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți, nu este vorba doar de penetrare. Mai ales dacă vaginul tău devine mai puțin sensibil la atingere, există o mulțime de opțiuni de stimulare externă și multe alte părți ale corpului dincolo de zona V (care are legătură cu vaginul, vulva și partea din față a corpului nostru în formă de V pe care o poți vedea) care îți pot oferi plăcere. Acesta este un moment fantastic pentru a te explora și pentru a te conecta cu un partener! 

Iar dacă plănuiești să ai contacte sexuale cu alte persoane, nu uita că poți contracta în continuare infecții cu transmitere sexuală (ITS) înainte, în timpul și după menopauză, așa că practicarea sexului protejat te poate scuti de câteva drumuri la medic. 

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți schimbă menopauza corpul și despre toate lucrurile din Zona V, de ce nu te abonezi la newsletter-ul nostru? Acesta este plin de informații despre toate lucrurile legate de îngrijirea intimă și despre corpul tău în schimbare. De la schimbări mari până la mici detalii, avem toate informațiile care-ți trebuie! 

Cum să îmbunătățești intimitatea după menopauză?

Primul pas este să te concentrezi întotdeauna asupra ta. Dacă simți că menopauza ți-a afectat atitudinea față de sex și plăcere, poate vrei să-ți redescoperi corpul. Explorează ce te face să te simți bine și ce nu - este posibil ca acest lucru să se fi schimbat în ultimii ani, iar acest lucru este complet în regulă. 

Este foarte simplu precum cumpărarea de lenjerie intimă care te face să te simți fabulos, îngrijirea personală sau începerea unui curs de fitness pe care l-ai tot amânat. Faptul de a te simți confortabil și stăpână pe corpul tău îți poate spori încrederea, îți poate crește dorința și te poate face să te simți bine în general. 

De asemenea, este important să te conectezi și să comunici cu partenerul tău. despre intimitatea după menopauză. Ia în considerare posibilitatea de a face acest lucru cât mai devreme (înainte de a ajunge la acea fază) - cu cât ai mai mult timp să te pregătești și să te adaptezi, cu atât mai bine! Spune-i ce funcționează pentru tine și ce nu funcționează când vine vorba de sex (și de relația voastră în general). Deși aceasta poate fi o conversație ciudată, merită din plin - dorințele și nevoile tale sunt întotdeauna valabile. Și este complet uman ca ele să se schimbe de-a lungul vieții. 

În plus, intimitatea nu trebuie să fie întotdeauna (sau niciodată) doar despre sex. Când se apropie menopauza, este un moment excelent pentru a deschide conversația pentru a redefini ce înseamnă pentru tine. Ar putea fi doar să vă țineți de mână sau să vă îmbrățișați în pat - indiferent cu ce vă simțiți amândoi confortabil.  

Așadar, de ce să nu încerci să mergi la o întâlnire sau să petreci timp de calitate cu partenerul tău pentru a reduce tensiunea înainte de a vorbi despre subiecte intime? Iar dacă nu găsești cuvintele potrivite sau dacă te străduiești să recunoști ceea ce îți dorești, este absolut normal să ceri ajutor. Un expert în sex și intimitate te poate ajuta, fie că este vorba de tine însăți, fie că ești singură sau în cuplu. 

Sfaturi pentru a-ți stimula apetitul sexual în preajma menopauzei

Există câteva lucruri pe care le poți încerca pentru a-ți stimula libidoul în preajma acestei noi etape din viață: 

  • Folosește o cremă hidratantă vaginală pentru a fi confortabilă pe tot parcursul zilei. 
  • Folosește un lubrifiant vaginal (cum ar fi un lubrifiant pe bază de apă sau ulei) pentru a-ți ajuta zona V să se pregătească pentru sexul cu penetrare. 
  • Încearcă să te masturbezi pentru a-ți da seama ce te face să te simți bine. Acest lucru îți poate stimula, de asemenea, încrederea în corp, stima de sine și imaginea corporală. 
  • Fă exerciții pentru podeaua pelviană - acestea sunt exerciții care ajută la întărirea mușchilor din jurul vaginului și vezicii urinare și pot ajuta să te simți bine în timpul sexului cu penetrare 
  • Stabilește o dată și o oră pentru sex și trece-o în calendar. Poate sună ne-sexy, dar programarea te poate ajuta să te pregătești și să te simți pregătită. 
  • Ia în considerare terapia sexuală sau consilierea relațională pentru a te ajuta să te accepți sexual și chiar să te deschizi față de partenerul tău. 
  • Ia o pauză de la rutina sexuală obișnuită și discută cu partenerul tău despre încercarea unor lucruri noi care te excită. 

Și dacă nu ai chef să faci sex sau simți că vrei să iei o pauză de la el în timpul sau după menopauză, este complet în regulă și asta! Există o mulțime de alte modalități de a fi intimă cu tine sau cu partenerul tău. Poți încerca oricând să ieși în oraș la o întâlnire, să petreci timp departe de telefon și de televizor sau să pleci într-o vacanță exotică - nu uita, intimitatea nu se rezumă doar la activitatea sexuală. 

Fie că sexul este ultimul lucru la care te gândești în acest moment sau ai simțit că libidoul tău a explodat (sau dacă ești undeva la mijloc!), să faci față schimbărilor care vin înainte și în timpul menopauzei poate fi dificil. Așa că încearcă să nu pui prea multă presiune pe tine când vine vorba de sex, intimitate și nivelul tău de dorință. În schimb, ia-ți ceva timp pentru a te concentra pe tine și redescoperă ce te face să te simți bine și ce nu - din punct de vedere sexual și nu numai. 

Ești curioasă să afli mai multe despre schimbările prin care trecem în preajma menopauzei? Descoperă cum se schimbă hormonii tăi în timpul menopauzei și cum pot avea un impact asupra sănătății tale mentale. 

Disclaimer medical

Informațiile medicale din acest articol sunt furnizate doar ca resursă de informare și nu trebuie folosite sau invocate în scopuri de diagnostic sau tratament. Te rugăm să te adresezi medicului tău pentru îndrumare cu privire la o anumită afecțiune medicală. 

[Referințe]